Monday, December 26, 2011

Sebaik-baik Teman Adalah Hati..

Sharing you a good article about motivation . It's good for us to apply in our daily life..


"Nasihat yang paling baik bukan nasihat yang boleh dicatat dalam buku sejarah tetapi nasihat yang boleh merubah anda"

Jika anda tanya diri sendiri anda tentu akan mendapat jawapannya. Tetapi jika anda bertanya secara lebih jujur anda tentu akan mendapat jawapan yang berbeza. Bertanya pada diri sendiri membangkitkan dua jawapan satu bersumberkan hati kecil dan satu lagi bersumberkan hati besar.


Hati besar akan berkata, "Ah, persetankanlah. Aku bukan baru setahun dua dalam bidang ni. Kalau aku kena pecat pun, aku boleh kerja di mana-mana saja. Setakat kerja di sini apa sangat."


Jika hati kecil yang ditanya, jawapannya mungkin berbeza. "Alamak, kalaulah betul aku dipecat, memang boleh dapat kerja lain, tapi senangkah nak dapat? Umur dah lanjut, siapa nak ambil orang tua bekerja?"


Diri anda adalah sahabat anda yang paling baik. Tatkala semua orang menolak anda, hati kecil anda masih di situ. Dialah teman tatkala sunyi, tatkala kebinggungan, tatkala gagal mengawal marah, tatkala gembira, ceria mahupun bersedih.

Orang lain mungkin boleh memberikan nasihat yang terbaik, tetapi anda sendiri lebih tahu apakah nasihat yang paling baik. Terbaik bagi orang belum tentu terbaik bagi anda. Dalam soal ini anda hanya memerlukan teman bicara, dia adalah hati kecil anda sendiri.


Bertanyalah diri sendiri sebab ia sahabat paling setia. Tanyakanlah hati kecil supaya mendapat jawapan yang lebih jujur. Hati besar biasanya penuh dengan ego. Namun, bukan bermakna hati besar tidak berguna, di situlah letaknya booster motivasi. Tanpa ego seseorang lebih rela hidup daif konon takut riak, sombong dan takbur, padahal pemalas. Ego menolak manusia membuktikan sesuatu melangkaui batas keupayaan dia yang sebenar. Itu baik, itu perlu, itu penting.


Orang lain mungkin boleh menjadi sahabat kepada anda, tetapi ingat, diri anda sendiri adalah sahabat yang lebih memahami. Jurunasihat terbaik diri anda adalah diri anda sendiri, lantaran dia lebih memahami anda, dia lebih mengetahui kelebihan dan kekurangan anda. Orang lain mungkin boleh memberikan nasihat terbaik tetapi diri anda sendiri yang mengetahui sama ada nasihat-nasihat itu sebenar-benarnya baik untuk anda. Bukan semua nasihat yang baik itu dapat dilaksanakan, lantaran anda sahaja yang mengetahui apakah ia sesuai, tepat dan mampu anda gemblengkan tenaga ke arahnya.


Nasihat yang paling baik bukan nasihat yang boleh dicatat dalam buku sejarah tetapi nasihat yang boleh merubah anda.

Buku bukan dinilai pada ilustrasi kulit tetapi apa yang terkandung di dalamnya.Manusia bukan dinilai pada wajah dan pakaian tetapi apa yang tersimpan di dalam hatinya. Kebijaksanaan dinilai pada tindakan bukan apa yang berlegar dalam fikiran.


Ramai orang menjadi gagal kerana terlalu mengikut rasa hati. Itu berbeza dari suara hati. Rasa hati kerap dibaur oleh rasa tidak puas, rasa tidak dipeduli, malah rasa sakit, sedangkan suara hati adalah teman berbual terutama tatkala anda rasa kesunyian. Suara hati selalunya lebih jujur dalam memperkatakan sesuatu. Apabila ia memberikan pandangan biasanya pandangan itu mengambil kira semua kekurangan dan kelebihan anda. Maka ia adalah sebaik-baik teman.


Suara hati adalah terbaik untuk menentukan hala tujuan. Sama ada yang besar atau yang kecil, kedua-duanya tetap teman. Anda boleh mendapatkan pandangan dan pendapat orang lain, namun bermuafakatlah dengan diri sendiri tatkala hendak menentukan arah tujuan.. :)

Sunday, December 25, 2011

Ruth Sahanaya 25th Anniversary Concert & Mariatis's Wedding

Assalamualaikum wbt;

Citer dah seminggu lepas baru nak update..huhu

17Th December 2011 bertempat di Plenary Hall, KL Convention Centre. Dapat tiket percuma Konsert Ruth Sahanaya 25th Anniversary (housemate sebut Ruth Santanaya.. nangis tuan punya badan dengar) sumbangan dari Iyra Mutalib. Ada 4-5 lagu jer dari Ruth yang aku familiar dan boleh ikut.. yang lain tu tak berapa tahu.. Tapi persembahan vokal sangat mantap. Paling best masa Ruth nyanyi lagu Kaulah Segalanya ..very nice music arrangement dan satu lagi masa duet dengan Dato' Kathijah Ibrahim lagu Getaran Jiwa.. sedap bangat..:). Siap rekod lagi..


Selepas konsert... x dapat ambil gambar dengan Ruth, ambil gambar dengan poster pun jadilah.. Tu pun kena beratur tunggu giliran..

Xder kamera..guna iPhone saja..hasilnyaaa...camni lahh..huhu

Dengan Aisar..

Aisar & Ameen..

Tiket percuma...ada satu tiket tambahan sebenarnya..tp, orang yang diharap datang, x dapat datang..


18th December 2011 - My ex opismate merangkap satu unit, Mariati Razali telah melangsungkan perkahwinan dengan Redza.. member satu ofis juga dulu..Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar..perut kami pun kenyang dan makan bertambah especially ayam goreng yang seakan2 KFC tu.. Semoga perkahwinan kalian kekal abadi, diberkati olehNya dan cepat menimang cahaya mata..Insyaallah..

Redza & Mariati.. Sekarang jenis pelamin macam ni..ringkas dan menarik..

Semoga berkekalan sehingga akhir usia...ameen..


Wassalam..

Saturday, December 17, 2011

Cuti yang sangat nikmat..


Assalamualaikum wbt..

Actually mata dah mengantuk sangat dah ni..tetiba perut lapar.. baru makan maggi tadi..

Lately aku rasa keletihan sebenarnya..mungkin sebab tak cukup rehat.. sampai umah kol 10.00-11.00 mlm everyday.. sampainya di umah, terus aku landing kat tilam dan tidor..huhu.. mmg takde life sangat untuk sebulan dua ni.. awal2 bos dan Tuan GM dah cakap yang aku tak leh cuti sampai 31/12/2011. Masa gi Sabah je lah tu terlepas satu hari.. hari2 yang aku dah apply cuti dan dah approve pon, terpaksa aku cancel kan semula.. Hari tu aku apply cuti 2 hari, tapi bos suruh datang opis..kene lah aku datang..tp dek kerana lupa nak tulis kat buku kedatangan yang aku ni dtg, cuti aku burn mcm tu jer 2 hari tuh.. tak boleh nak replace..Sentap.. Almaklumlah, department aku ni strict dan terrsangatlah ISO nya..ala2 kerja gomen...:P nama xder dlm buku kedatangan, akan dapat SMS selepas itu..korang ader?? aku suka aku suka.. ahahah..tapi ada baiknya lah..sangat berdisiplin betul aku lepas tuh..pegi kerja skrg sampai boleh dapat parking kat dalam Menara TM tu..walaupun x selalu, tapi sesekali tu dapat jugakk...almaklumlah, parking freeeeee...sapo x nak.. so, boleh bayangkan lah aku dtg kerja kol baper kannn..keh keh keh...

Esok tak tahu nak gi mana jer.. Memang kalau boleh nak duduk rumah rehat jer skrg..berharga sangat cuti yang ada ni walaupun sehari...Tapi ingat nak gi gym jer ngan osmet esok..dah seminggu lebih dah aku tak pergi..Serius mmg tak sempat..nak curi masa pun tak dpt2..cuma harapkan weekend je ler..tengah tunggu bila lah nak abes bulan 12 ni..pasni, aku nak apply cuti 2-3 hari..nak rehatkan minda.. Almaklumlah, plan cuti-cuti Malaysia aku tahun ni agak tidak berjayalah der..

Sekarang pun dalam proses menyalurkan ilmu2 kepada assistant ku, Surianty.. in case aku sakit ker, at least ade lah back up...Lagipun Sue dah banyak tahu pasal project ni walaupun kami sama2 tak sampai 2 bulan diberi project ini. Aku suarakan juga pada boss aku yang aku nak sorg assistant tetap supaya boleh back up antara satu sama lain.. Harap boss akan sampaikan kepada HR. Kekadang aku demam pun terus tak jadi demam...huhuhu.. Nantilah, aku akan engage and nurture Sue berhubung report agar sama seperti yang aku buat... Sebabnya, aku ni cerewet sikit..hehe..

Oklah..mata dah mengantuk sudah... Ahad ni my ex officemate, Mariati & Redza kawen.. alhamdulillah, akhirnya kan.. Tahniah lah aku ucapkan kepada mereka berdua ni..Insyaallah kalau tiada aral melintang, aku akan pergi lah.. Dulu geng satu unit..sama2 jaga PGS..

** Masih bersedih yang company aku tak berjaya untuk dapat tender 1BestariNet.. lama dah aku bersama project SchoolNet, then TM SBB..mesti lah terasa...hmmm..anyway, i'm moving forward..

Makan beramai-ramai di warung Pak Abu..Ayam kampung nya sedap okehh... Entah mana dapat pon aku tak tahu..manis jer.. Jangan lupakan aku lepas ni..isk isk.


Wassalam..

Tuesday, December 6, 2011

Lawatan sambil bercuti di Sabah bahhh...


Assalamualaikum wbt;

Baru sampai umah ni.. Actually, aku baru balik dr gym.. sajer melepakkan diri kat sana sebab aku rasa dah seminggu kot aku tak pergi..huhu..riang ria lalala jer bayar sebulan mahal2 tapi tak pergi kan.. tak kisah lah datang sana untuk sauna, steam room or mandi.. janji aku jejakkan diri.. Anyway, rasa ringan sikit badan after men'steam'kan diri ni...nikmatnya...

Minggu lepas baru jer balik dari Sabah..tujuan asal adalah ingin melawat seseorang yang baru sahaja sedar dari sakitnya. Syukur alhamdulillah..walaupun tak berapa nak sihat dan memang tak sihat (muka pucat sepanjang masa), tapi tetap gagah nak teman dan bawakan kami jalan2.. Thanks to Vivi dan Masri yang turut sama jadi tourist guide untuk bab2 makan yang sodapppp...huhu.

Destinasi yang aku pergi tak lah banyak.. kalau boleh mmg tak nak pergi jauh2 sebab apa2 kemungkinan boleh terjadi kan.. tapi yang penting, masa aku syok2 atas bot nak bertolak ke Pulau Manukan..boss aku boleh pulak call dan minta report...uwaaaaaaaaaaaaaaa....aku ingat lagi dialog aku dengan boss aku...
nak bertolak ke Pulau Manukan

Boss : "Sorry Mdnoor ganggu u cuti.. u dapat SMS i tak pasal report..Bila u boleh bagi?"

Aku : "En Rusdy, Saya tak bawa notebook saya.. Lagipun saya punya broadband U-Mobile tak cover kat Sabah dan Sarawak lagi.."..

Boss : "Tempat hotel u tak ada internet ker?.."

Aku : "Saya duduk hotel murah jer En Rusdy.. tak ada internet pun.."

Boss : "Takpelah..nanti u usahakan lah ya Mdnor..malam ni ker.."

Aku : "Ok En Rusdy...nanti saya pinjam notebook kawan saya..dan saya cuba untuk hantar report tu .."

Ahahaha...lawak giler..terus mood aku untuk posing2 kat Pulau Manukan itu sedikit tercalar.. Budak2 ni dah start bising kat aku..asal pergi angkat?? Aku cakap ngan dorang, aku memang tak boleh lah...mesti nak terangkat punya...huhu.. Last2 report tu aku hantar lepas balik bercuti..mana tak nya, data yang aku extract dalam sistem tak dapat nak bukak dalam Macbook si Ku ni... ** Gambar pantai update kemudian..

Di pintu gerbang Pulau Manukan...

Berangan...

So, sepanjang di Sabah ni..aku dan kawan2 banyak fokus tempat2 makan yang best..bolehhhh???? dan selama 3 hari 2 malam di sini, takde satu pun tempat makan yang kami pergi mengecewakan selera kami..semuanya terbaek dari ladang kak siti..keh keh keh..

Tempat2 makan yang best yang sempat pergi adalah :

1) Restoran Seri Melaka - 2 kali pergi sebab asam pedasnya memang sedap sangat. Lauk2 lain pun memang puas hati makan. Udang2 semua manis2 belaka..
Asam Pedas mantappp

Hari kedua makan kat tempat sama..:P

2) Restoran D'KL - makanan jawa... almaklumlah, aku kan orang jawa...makan ayam penyet sambil merembat2 juga makanan orang lain..** Gmabar update kemudian.

3) Restoran Sinario - untuk sarapan..aku makan nasi lemak jer..tapi sambalnya memang kaww..samalah dengan ayam..mcm KFC rasanya..heheh. Siap boleh apply membership!! ko ader! ahaha..


4) Gerai Kelapa & Lokan Salut - perghhhhh...nak menangis aku menikmati kesedapan lokan yang dibakar ni.. Memang sangat2 terbaek lah...Then minum kelapa muda bakar..memang nikmat...aku try jugak puding yang dibuat dalam buah kelapa tersebut...enak bangat bah..tak pernah aku rasa sesedap ini .. Ni sambil taip pun, aku terus terliur..
\
Puding Kelapa Terbaik..

Lokan bakar paling sedapppp..


5) Restoran Pak Deen - walaupun nama mcm tak glamer dan restoran pun tak semenggah mana...tapi kalau korang makan ikan bakar dia..ikan besar sekor pon korang larat ratah sorg2..then order sotong masak tepung...memang terbaek..paling sedap setakat ini...alahai..ngidam lagik... ** Gambar update kemudian

Itu je lah tempat yang kami sempat pergi..ada jugak beberapa tempat makan yang dicadangkan..tapi masa pulak mencemburui kami....ahaha..tapi smpat gak lah tgk movie, karaoke dan memanah2.. Cadangnya nak pergi Green Connection.. tapi keadaan Ku tidak mengizinkan...dia tidak sihat after sesi membeli mutiara2 selesai.. sepanjang malam demam...risau dan berdebar2 pulak bila dia tunjuk ajar aku mcm mana nak cucuk jarum masukkan ubat in case dia tak sedarkan diri.. Risau salah cucuk jer..makin teruk pulak jadinya nanti..
Mutiara keronsang dari Sabah..


Oklah..mata dah mengntuk pulak..ini adalah gambar yang sempat aku ambil.. geram dengan bateri iphone ni hah...cepat sangat habis..x dpt nak tangkap gambar banyakkk. Terpaksalah tunggu ihsan En Ku punya kamera kannnn...

Wassalam...

Monday, December 5, 2011

9 Sebab Hati Tidak Tenang & Bahagia


Taken from the web. Advice for the good of myself... I'm not perfect but i will keep improving myself to be a better one and stay happiness without any feelings of resentment.

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah – paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..)

2. Pendendam – tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu
orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma)

** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi
benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana
kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. Tamak – orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut…walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak…lagipun org tamak selalu rugi..

** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen)..pasal semua org ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut…

8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. –Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada…

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, …dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. – biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah…

** Cinta dunia merupakan “neraka dunia” kerana dunia itu “panas” akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.


Saturday, November 26, 2011

Salam Awal Muharam.. Azam Baru..

Assalamualaikum wbt,

Tinggal beberapa minit lagi nak masuk tahun baru dalam kalendar Islam..Tak lama lagi umur aku dah nak menginjak angka 3.. huhu. aduhai...rasa mcm dah tua jer.. tapi mmg pun kan..skrg ni dah kena biasa2 kan walaupun pada realiti hati meronta2 nak tolak ke angka 2 lagi..huhu. Anyway, its just a number.. hidup mesti diteruskan juga.

Alhamdulillah, dalam tempoh setahun ni...hampir kesemua apa yang aku azamkan termakbul... dalam 29 tahun aku hidup di muka bumi ni, inilah tahun yang betul2 aku nampak azam aku menampakkan keberhasilannya.. Ini semua adalah berkat daripada doa mak abah aku... tak henti2 mereka doakan aku..dan paling aku percaya sekali, ia adalah berkat doa mak abah di Padang Arafah tahun lalu..Doa dibacakan secara LIVE dari sana, dan aku meng-AMIN-kan.. ada 10 perkara yang aku minta mak abah aku doakan...dan semuanya dengan izin Allah, aku kecapinya..Syukur kepadaMU ya Allah.. kau permudahkan segala urusan ku dan kau berikan ku kekuatan dalam mengharungi hidup di muka bumi Mu ini..

Sekarang ni aku tak letak azam yang banyak...sebab azam yang lepas semuanya tak tertunda.. Mungkin ada beberapa perkara yang boleh aku pertimbangkan dan ingin aku capai untuk tahun baru ini..Sekarang ni tiba2 dah ada dalam kepada azam terbaru...cuma rahsia je lah... nanti bimbang orang salah maksud..

Oklah..dah nak masuk tahun baru ni...aku nak siap sedia untuk baca doa akhir tahun dan awal tahun...Semoga tibanya tahun baru ini membawa seribu satu makna buat kita semua...Amin Ya Rabbal Alamin.. Sebelum berundur, aku ingin mohon maaf sekiranya ada tersalah kata dan bicara, perbuatan yang menyinggung dan sindiran yang mungkin sekadar gurauan, tetapi ianya mengguris perasaan.. Aku cuma manusia biasa sahaja.. tak sempurna mana...

Wassalam..








Thursday, November 17, 2011

Di mana kan ku cari ganti...;(

17/11/2011

Assalamualaikum wbt..

Actually aku nak wat kerja sekarang ni... esok ada weekly meeting dengan GM.. bos aku takde ..ada meeting lain.. so, aku kene ganti lah..report pun tak siap lagi.. banyak report sebenarnya nak kena buat ni..so, mmg kena siapkan satu2 mana yang paling penting sekali.. rasa nak stay up jer..tak pun bangun kul 4-5am..

Hari ni aku asyik ingat seseorang sahaja... seseorang teman yang amat rapat dengan aku..yang selalu bagi support kat aku ketika aku susah dan senang.. yang selalu beri aku nasihat ketika aku memerlukan... yang sentiasa defend aku sekiranya aku ditindas...yang sentiasa ambil berat tentang diri aku ketika aku bermasalah..dan segala yang jua perkara yang baik yang dilakukannya untuk aku..

Actually, sejak dia counting tarikh bila dia akan 'pergi'... pada mulanya, aku yakin bahawa dia akan sembuh memandangkan secara mata kasar aku melihat dia seperti biasa sahaja.. Aku yakin dia akan sembuh sekiranya dia gandakan segala kekuatan dan sikap positif yang dia tanamkan untuk terus berjuang melawan sakitnya.. Aku memang yakin dia akan sembuh.. Sekarang counting days dia tinggal 3 hari.. Ya Allah, hati ini terasa bercampur baur..dengan keadaan dirinya yang dia beritahu aku sekarang, rasa sebak hati ni hanya Allah sahaja yang tahu walau pada zahirnya aku nampak seperti biasa...nangis hiba rasanya hati aku ini. Banyak perkara yang masih lagi aku belum tunaikan kepada dia.. banyak juga perkara yang boleh menggembirakannya yang belum aku laksanakan.. bukan aku sahaja, tapi teman2 lain yang rapat juga turut ingin berbuat demikian.. aku mmg berharap dan sentiasa berdoa agar dia diberikan kekuatan, semangat dan diringan segala beban penderitaan sakitnya itu.. Memang benar, sakit itu adalah cara menghapuskan dosa.. cuma aku nak nampak dia sihat seperti orang lain...dia masih muda..

Kadangkala aku rasa terkilan sgt kerana tidak dapat berada di sisinya ketika saat-saat begini..bagi support pada dia sebagaimana dia bagi support pada aku ketika aku memerlukan..Dek kerana tuntutan kerja ni yang sgt2 kritikal.. aku mmg terpaksa berkorban... kalau diikutkan perancangan sebelum ni, memang aku cadang nak cuba tunaikan apa jua permintaan dia walaupun makan sedikit masa.. Namun kita sebagai manusia cuma dapat merancang, Allah jua yang menentukan segalanya.. aku bukan giler kerja..tapi aku terpaksa begini..;(

Ya Allah Ya tuhan ku..aku bermohon kepada Mu Ya Allah agar kau berikanlah kekuatan kepada dirinya agar sentiasa berusaha melawan dengan sebaik mungkin sakitnya itu.. Sesungguhnya aku masih belum bersedia sepenuhnya untuk menerima kehilangan insan yang banyak membantu aku ini.. Namun sekiranya ini ketentuan dariMu, aku redha ya Allah.. Amin amin Ya Rabbal Alamin..

Sedih dah rasa ni..menitis2 dah air mata ni.. terlalu jarang sangat aku kuarkan air mata untuk org sebenarnya..tapi dgn orang yang betul2 rapat dengan aku..mmg air mata tu keluar mudah dengan sendirinya..Semoga terus berjuang wahai Ku.. insyaallah, esok dan seterusnya akan sentiasa ada untukmu...Allah sentiasa menyayangimu..

Tuesday, November 15, 2011

Kerja baru...ilmu baru..:)


15/11/2011

Baru on notebook ni.. Bukak2 notebook ternampak fail excel kerja yang aku tak tutup tadi, terus rasa nak buat kerja.. aduhai.. risau jugak aku..mcm workaholic terlebih pulak..Boring kan aku..huhu.. (Janganlah boring, busy2 aku ni.. aku romantiks tauuu..:P) . Kalau tido skrg, mesti aku terfikir nak bangun semula kul 4-5 pagi..tapi selalunya gagal..kol 6.30am gakkk...ahaha.. Dah dua minggu lebih aku balik tak nampak cahaya matahari.. Tu pun aku tak berapa nak perasan tetiba dah malam kan.. Biasalah..baru dapat projek baru.. then projek ni totally aku memang zero lah.. so, dalam seminggu dua ni, aku betul2 kena fokus dan faham apa sebenarnya yang team2 lain ni dok cakap .. Dalam meeting masa mula2 pun, senyap mcm tunggul kayu jer..apa orang cakap..aku tulis..huhu.. Nak menyampuk takut takde kena mengena...ahaha..

Nak cakap penat tu..normal lah..penat fizikal tu tidak..cuma lebih kepada mental lah.. nak kena banyak fikir.. tapi seronoklah sebab banyak benda baru aku belajar..selama 3 tahun aku handle projek yang sama.. So aku mmg tahu serba serbi pasal customer..cuma direction to expedite project delivery yang kena ada perancangan. Skrg ni aku dapat projek baru..dari aku tak pernah bukak sistem yang sepatutnya setiap PM (Project Manager) bukak, sekarang ni semua sistem aku dah tahu nak guna..huhu.. Kalau aku tak faham, dari orang bawah sampai sehinggalah yang atas aku tanya.. tak kiralah apa orang nak cakap aku tahu ker apa... tapi yang penting, ilmu aku bertambah dan aku tak rugi sbb bertanya..Alhamdulillah..dalam 2 minggu ni, aku banyak catch up..terima kasih lah pada team yang banyak membantu.. Seronok kerja dalam dept Project Management.. dari A to Z kita boleh tahu proses dan peranan setiap team yang handle untuk respective stages.. Dengan boss aku yang suka push and sometimes buat aku terasa pening2 lalat dgn direction dia... isk isk.. teruknya aku.. tapi apapun, sbb boss aku lah aku berjaya berusaha sendiri sampai jadi pandai...yang penting kena belajar adapt lah cara boss kita walaupun pada mulanya susah nak serasi.. Insyaallah, lama2 oklah tu..thanks boss..

Dulu masa TM SBB, samalah sibuknya time awal2 projek.. meeting bermula pukul 9.00am dan berakhir pukul 5.30pm. Kul 5.30pm baru aku start nak jengah kerja aku..cuma dulu aku lagi sadis.. sorang2 jer dalam unit aku..nasib lah dibantu oleh PGS. Skrg ni pun sama jugak kaedahnya.. masuk jer opis, dah kena prepare untuk chair meeting.. kalau tak boss aku, aku ler kena ganti.. Nasib lah dapat sorang pembantu si Surianty ni..kalau tak masa nak meeting, aku lah tukang beli kueh..akulah yang tukang hidang.. menangis makcik2 kat luar sana tgk..berebut2 nak jadikan menantu..huhu.. (mode : angkat bakul..)

Actually malas nak story mori pasal kerja...tapi dah 2 minggu asik fokus kerja..jadi mcm nilah..Inilah je lah punca rezeki tetap aku buat masa ni..so, aku mmg kena buat betul2.. kalau dah siap projek ni..aku mmg nak cuti puas2.. Kalau ada orang tersayang di rumah, mesti everyday nak kena pujuk..kann.. Sian sangat..;(. Everyday lah kena sogok bunga dan cokelat..(romantiknya aku..).. Harap sangat agar dapat faham kerja yang aku skrg.. adakalanya kalau sibuk, mmg sibuk sangat... semua cuti yang aku apply tak approve (sentap!!!!!).. tapi bila masa project dah banyak complete, datang opis siap menguap pun ada...time menguap tu lah yang aku tunggu2 untuk aku apply cuti ...

Oklah..dari aku mengarut banyak..baik aku siap2 masuk tidor.. Tapi tulah kan..sian sangat pada sesiapa yang dah awal2 berjanji dengan aku nak buat misi jalan2 rombongan pak hamid..semuanya tak jadi..isk isk isk...sori sangat...mmg timing skrg tak kena.. jangan ingat aku tak sedih.. aku sedih tawwwww...nangis nih..nangis nih..hehee... nanti semuanya dah setel..aku belanja makan LAKSA JOHOR..:)

"menulis blog di atas tilam.. terus mata kuyu.."
Wsalam..

Saturday, November 12, 2011

Kita sama-sama ditipu..

12/11/2011

Semalam ada orang call aku..memperkenalkan diri sbg Faruk.. at first aku confuse jugak mana dia dapat nombor aku kan.. nak tanya pasal bisnes kononnya ..then aku dah pot pet pot pet sikit dgn penuh berhemah dan tanya apa sbnrnya yang dia nak.. rupanya dia nak tanya aku pasal si polan merangkap kawan aku..katanya dia telah ditipu.. so, dia nak tanya aku kawan aku ni mcm mana jenisnya..Then bila last aku contact dia.. dan mcm2 lah...

Actually, mamat ni pernah SMS aku 2-3 bulan sebelumnya lah.. maybe sebab dia tak dapat nak contact kawan aku tuh...so, dia pun contact lah aku yang penuh dengan sopan santun ni.. Habislah aku dengar luahan hati seorang mamat yang tertindas nak beli ipad harga murah, tapi at last bayang pun takda.. aduhaii... nak tak nak aku cakap ngan mamat ni..

"En Faruk, dia memang kawan saya.. setakat saya kenal dia.. dia tak lah buat yang tak baik dengan saya.. tapi mcm ni lah.. even dia kawan saya, tapi kalau En Faruk rasa En Faruk tertindas.. En Faruk buatlah laporan polis.. Actually awak pernah SMS saya yang awak dah laporkan pada polis pasal kawan saya ni kan..". Tapi jawab si Faruk, dia sbnrnya belum buat laporan polis lagik...dia SMS aku hari tu just untuk gertak2 kawan aku dengan harapan aku akan beritahu dan nasihat kawan aku tu...Masaelahnya, aku pun dah berbulan2 tak tahu mana pergi batang hidung mamat tu..

Aku kesian tengok si Faruk ni..Actually Faruk, aku pun berbulu jugak dengan kawan aku yang sorang ni..aku dah lama pun makan hati dengan dia.. kalau tak dek kesabaran aku ni, aku dah lama panggil polis kasik tangkap bawak masuk lokap... Cuma konsep aku ni lain.. ala2 susu dibalas tuba.. Dah lama sangat sbnrnya aku bersabar sampai aku dah naik immune.. Kalau nak dibandingkan ngan kau Faruk, aku berkoyan2 dia kelentong mcm tu jer.. Contohnya, sanggup dia 'mematikan' hayat adik yang masih celik sehingga skrg semata2 untuk selamatkan diri sendiri dan buat kisah sedih supaya org simpati.. Dalam banyak2 penipuan yang dia buat kat aku, itulah penipuan yang aku tak boleh nak terima.. Aku pun tak tahu, kenapa aku boleh bersabar dengan orang mcm ni.. Rasanya kalau orang lain, dah lama kena lenyek dengan lori..

Macam ginilah Faruk.. rasanya aku memang nak tolong kau lah...cuma kita kena cari nombor telefon baru dia..huhu.. aku pun tak tahu mana dia pergi skrg sbb rasanya dah malas nak ambil tahu.. tapi bila hang call aku smlm, aku tetiba teringat hutang aku yang dia tak bayar2 tu..banyak okeh.. boleh byr deposit kereta lagi kauuu...!!! Hutang runcit konsepnya..... bila fikir2, aku bukan nak kenakan kawan sendiri.. tapi aku nak dia jadikan iktibar..jangan simply tabur janji pada orang.. Aku nak sue dia pun, bukti2 semua dah lesap.. semua bukti ada kat hanset rosak yang dah aku campak entah ke mana.. Aku tahu kawan aku ni mmg jenis yang suka tolong orang..tapi akhirnya, dia yang kena tipu balik.. Actually, dia kena ingat..itu mungkin doa2 orang yang pernah dia tindas.. Sebab itulah apa yang dia cuba buat, sukar untuk berjaya melainkan dia minta maaf dengan orang yang pernah dia tipu.. Dan kita ni pula, kenalah lebih berhati-hati selepas ni.. Nak tolong orang boleh, tapi berpada2.. sedih.. sob sob..

Oklah..till then..nak tgk berita dah ni.. Wassalam..


Friday, November 4, 2011

Hari Yang Meletihkan...


4/11/2011

Dah nak masuk satu hari setengah aku tak tidor.. huhu. Giler tak.. Ni semuanya gara2 report punya pasal.. naik berderau darah bila data2 yang aku dapat, ada masalah bila aku nak buat vlookup.. Dah ler nak kena present pukul 9.30 pagi.. kul 3.00 pagi aku still tak dapat nak solve walaupun godeh2 seawal jam 9.30 mlm.. Nak tak nak takder cara lain..aku update data secara manual..tapi giler lah kan nak kena update manual satu2 seribu data.. giler lah.. Kul 6.00 pagi aku sms bos aku dan juga orang2 yang boleh bantu cakap aku dah buntu data yang diberi tak boleh nak generate..

Nasiblah setel bila orang asal yang buat report sebelum ni kata nak bantu...Aduhaii... cuak giler kau.. dah lama aku tak rasa secuak ni.. Ni lah dugaan bila main sambung2 jer report orang dengan tak ada proper handover.. Anyway, report siap tepat2 kul 9.30 pagi..then terus bergegas2 ke bilik meeting.. Sampaikan dalam meeting tadi..aku cuma dapat fokus 20 minit pertama..yang selebihnya 'saya bersetuju yang arif'.. Bos pesan suruh catat isi penting..lepas meeting aku tgk catatan aku banyak garisan garisan panjang jer..huhuhu... Balik jer dari meeting, entah lah..otomatik aku bebel cakap "asyik meeting jer..pagi petang asyik meeting jer.. bilanya aku nak buat kerja.."..ahaha..serius..maybe aku kepenatan.. sehari aku at least ada 3 meeting setiap hari dalam minggu ni.. tak larat tetapi nak buat mcm mana.. aku kena datang sebab projek ni baru assign pada aku.. dari aku blurrrrrrrrrrrrrrr giler..skrg ni, boleh lah faham dlm seminggu ni..

Tadi pun lepas balik...belum sempat aku nak rehat (apatah lagi lelapkan mata)..bos kol.. "Nanti u drafkan lah report dalam weekend ni ..Nanti hari Selasa u jumpa I kita diskus sama-sama".. Terkedu aku sebenarnya... Weekend?? Aku nak cuti raya gak..;(. Kesiannya kat aku takde orang nak tolong back up... Apapun, aku kena siapkan hari ni jugak walaupun masih x tido lagik..Nanti takdelah waktu cuti...aku fikir pasal kerja...MESTI ada orang yang marah dan merajuk kat aku nanti.. Memang jenis aku suka kerja.. tapi ada satu tahap, aku perlu seimbangkan..

Apapun, hari ni... tadi ada orang hantar bunga dan bear lagik..huhu..terharu aku atas tanda ingatan yang tidak ternilai.. terima kasih sangat...Rasa diri seperti dihargai dan happy.. hilang muka ketat seminggu dua ni.. Macam2 jugaklah orang tanya saper bagi kan...hehehe...mana leh bagi tahu..tak surprise lah.. habis nanti menggosip tak tentu hala. yang penting, aku tahu dan aku simpan dalam hati... tapi yang sadisnya, ada yang cakap aku beli then hantar pada diri sendiri...huhu..aku tahu dorg gurau jer tuh.. aku nak beli sendiri, jawabnya gaji bulan depan lah...bulan ni bajet larikkk..huhu

"3 kuntum bunga ros, bear kecik + cokelat ferrero roche"

"hadiah terkumpul dari si dia.. terasa muda pulak dapat pooh & bear..ahaha"


Oklah...aku nak cau cen dol dulu..nak kemas rumah yang lama tak berkemas ni..nak buat operasi membersihkan habuk.. huhu

Wassalam...

Wednesday, November 2, 2011

Kereta Rosak..

1.42 pm, 2 Nov 2011

Lama dah tak tulis blog..bz sikit skrg ni..banyak benda baru nak kena belajar..kuat berusaha..berjaya!! ahaha..

Hari ni aku naik kerja naik komuter.. first time lah aku gi kerja naik tren sejak duk Damansara. Ni gara-gara kereta rosak semalam.. entah kenapa kereta tak boleh nak start semalam.. Suspect semalam mmg pasal bateri..tapi lepas dah pakai jumper letak kat bateri pun still tak jalan.. rasanya mcm starter pulak.. Sian kan aku.. dah besar panjang tak alert pasal benda2 mcm ni.. Padahal benda basic jer dan orang selalu ingatkan.. Dah kena baru fikir nak beli itu ini.. Aku sampai skrg panggil abg yang nak repair kereta aku pun dia tak mahu datang sebab hujan katanya.. Terpaksalah aku cari alternatif lain lepas meeting nanti..

Anyway, thanks a lot kepada Safee, Syafiq dan Basyir sebab bantu tolak kereta semalam..nasib lah Syafiq ngan Basyir ada..kalau tak, nak harapkan Safee or aku tolak kereta, makanya kebelakanglah kereta tu langgar aku nak2 masa turun bukit.. Tak dapat nak amik gambar aksi korang menolak kereta sebab bateri hanset dah abes...huhu

Pagi tadi juga ada satu kejadian kat Flora Damansara dan semestinya blok aku ler.. Tangki air blok jatuh dan pecah.... Ingatkan guruh berdentum or runtuhan batu2 kat bukit2 tepi tasik tu.. Rupa2nya tangki air.. Melimpah lah air.. Mcm air terjun air keluar melalui saluran paip kat parit kecil luar rumah.. Aku memula tu cemaslah jugak kan sebab takut runtuh tiba2 atas siling tu..naya jer..dah ler duduk tingkat 26..betul2 tempat tangki tu berada..cuma lokasi setiap tangki jer tak dapat dikenalpasti.. Apapun, alhamdulillah..semua ok..yang penting sekali, aku sempat mandi dan dapat pergi kerja seperti biasa...Yelah, semalam dah ler terus tidor sampai x sempat nak mandi..kang tak mandi, mengambing lah jawabnya..

Oklah..dah nak masuk kerja sudah.. lain masa sambung lagi...

Wassalam..




Thursday, October 6, 2011

MALU...

6 Oktober 2011

Wah... makin rajin pulak aku menulis blog kan.. dulu sikit punya bersawang mawang..kannn..

Oklah.. sajer jer menulis ni sebab tetiba aku teringat personaliti aku pada zaman kanak2, remaja sampai lah dah kerja ni.. Banyak bebenor bezanya..

Tak ramai yang tahu aku zaman sekolah ni kategori seorang yang pemalu sgt cat cat sampai bila aku fikir2 balik, aku tanya balik diri... "asal aku mcm tuh ekkkkk"... Rasa mcm weird sangat nak2 bila bergaul dengan orang luar.. Dengan family2 aku, mmg takde hal.. malah aku akui lah yang aku ni mmg nakal dan paling tak dengar kata antara adik beradik aku.. tapi bila dengan orang jer, jalan pun nak pandang bawah... nak bertentang mata tu.. mmg mcm maksiat sangat lah kiranya sampai terbakar2 mata okkk...mcm lah aku ni pompuan kan...ahaha..

Itu belum lagi bila kena berdiri depan ramai orang dan bercakap...lagilah rasa gemuruh tu melampau2 sampai nak pengsan.. Macam lah artis sangat aku time tu.. padahal orang nak tgk pon tak sudi..berangan sangat kannn... huhu. Benda ni melarat lah jugak sampai ke sekolah menengah..tapi sedikit demi sedikit hilang malu tu terkikis walau hanya secebis cuma.(ayat telenovela..). Maybe family aku sendiri, mereka tak tahu aku sbnrnya totally different dgn perangai aku bila di rumah..

Tapi sekarang ni.. bila masuk jer alam pekerjaan, perkara ni benar2 lah buat aku sangat berubah.. Still masa dengan Prestariang, GITN..aku masih segan nak expose sbb MALU..mcm lah tak pakai baju kan ..MALU tu bertukar segan... dengan aku ni yang suka merendah diri kann.. Sedangkan pada dasarnya, kemampuan aku lebih dari itu sekiranya perasaan MALU dan SEGAN tu aku buang jauh2 dari dulu... Malu tu bagus, tapi biar kena tempat... tapi aku ni malu tak bertempat.. tu yang kekadang down sendiri.. Takperlah, yang berlalu tu..biarlah berlalu... apa yang penting ialah aku kena start dan berterus terusan pupuskan perasaan dan sifat malu tak bertempat tuh..

Alhamdulillah..skrg much better.. pekerjaan aku sekarang ni (bermula tahun ni) banyak sangat mengajar aku menjadi diri aku yang sebenar.. KKdg rasa mcm kena kejutan budaya.. hehe.. Kalau tak 100% pun, at least adalah dalam 80%-90%. Kalau dulu, personaliti aku masa kerja dan luar kerja mmg totally different lah.. Sampai orang kalau tgk aku kat rumah, mesti rasa terkejut.. hehehe.. tapi skrg, dah seimbang.. Kalau orang tgk aku diluar mcm tu, maka masa kerja pun aku sama.. So, aku rasa happy hip hip hooray!! sekarang sbb aku tak tertekan diri aku sendiri mcm masa dulu..

Itulah serba sedikit berkenaan dengan kelemahan yang aku berjaya atasi sekarang...mungkin orang kata 'entah apa apa lah mamat ni kan membebel..'. It's ok...yang penting ialah diri kita sendiri yang tahu dan rasa perbezaannya.. Biasalah, kata-kata orang kadangkala membina, dan adakalanya mengguris.. Namun selagi ia tidak menjadi kudis kepada periuk nasi kita.. Insyaallah, sama2 lah kita bersabar dan anggap itu adalah satu cabaran dan semangat...amin..

Oklah, dah waktu balik... pasni nak balik rumah jap.. malam nak gi gym dan beli barang2 sikit...:)

Wassalam.

Wednesday, October 5, 2011

Kenangan PMR.. sangatttt

Rabu, 5 October 2011

Hari ni dah masuk hari kedua PMR.. mcm aku ambil jer kan.. hehe.. Aku tahu bebudak form 3 ni PMR pun bila Bos aku dia ambil cuti sebab nak bagi support anak dia yang sedang PMR ni.. Baguih nya ada bapak mcm ni...

Mengimbau semula zaman form 3 ni kan.. dalam banyak2 tahun aku sekolah, aku rasa form 3 lah yang aku kira aku paling rajin sekali... hehe..tak tahu lah sebab apa..tapi memang rajin lah..kalau belajar tu, memang senang nak masuk otak.. setiap subjek kalau boleh nak semua ada nota poket.. kalau x ada nota kat dalam poket, rasa mcm tak senang hati giler... perghhh.. pastu study pulak, boleh pulak sampai stay up pagi2...then ada study group... mampu?? ahaha...waktu form 3 jer aku mampu...tahun2 lain aku rasa aku dah mcm tepu..nak2 form 4&5..aura membuta tu mcm terlebih..hmmm... nak patah balik dah x boleh...Entah lah, mungkin masa form 3 tu aku duduk first class... then jadi kelas harapan cikgu2 untuk score kan.. so agak bersungguh2 lah kalau dijadikan harapan..

Tapi aku rasa, aku tak lah pandai pun.. biasa2 je ler.. mungkin disebabkan budak dalam kelas aku kot.. Dah ler kelas campur semua bangsa ada.. so, persaingan secara positif tu or course lah ada especially nak jadi org yang pertama yang boleh atasi tembok besar pelajar2 cina yang selalu conquer top 5...ahaha...yang melayu2 ni start no 7 lah kalau tak silap aku.. Ada pun pernah dapat no 4... tapi yang penting bukan aku lah yerk..:P. Dan paling penting aku tak jadi yang tercorot jugak..hehe

Alhamdulillah..untuk PMR ni..walaupun aku tak skor 8A..tapi dapatlah jugak 7.. Subjek yang aku tak duga dapat B iaitu Geografi..aku suka subjek Geografi tu,..jadi pandai pun sbb dpt cikgu garang dan tegas... thanks cikgu! Apapun, aku mmg tetap bersyukur sebab result aku ni sedikit sebanyak buat mak abah aku happy.. dpt gak merasa dok sekolah berasrama penuh kan.. itu pun dah masuk merengek2 nak kuar.. huhu..wat malu jer..

Apapun, aku ingin mengucapkan banyak2 terima kasih kepada guru2 yang banyak berjasa dari form 1 sampailah ke form 3..Ramai sangat...sampai terlupa2..almaklumlah, dah agak tua..


Oklah..sampai sini je lah..mata pun dah ngantuk..sambil2 tgk cerita Soul To Take..baru lepas habis tgk citer Let Me In..i'm signing off..wassalam..

Gatra..

Gatra
OST Kitab Cinta

Versi Rizu (One In A Million)



Versi Hafizah Naser
(Lirik kat video ni tak betul sikit....)


Bila Kini Ku Sesali
Dikau Tak Mungkin Kembali
Saat Jatuh Cinta Lagi
Adakah Dia Masih Mengerti

Aku Masih Disini
Mengira Detik-Detik Terakhir
Kala Rinduku Berdarah
Masihkah Aku Teguh Menantinya

Takkan Terdaya Mengungkapkan Rasa
Satu Antara Resah Yang Berjuta
Hadirnya Gerhana Ketika Terpancar
Pelangi Yang Indah

Saat Tertawa Berbungakan Duka
Bila Ada Dan Tiada Untuk Putus Ditengahnya
Hinggakan Berubah Lumpuh Lafaz Semua
Aura Gatra Kata

Takkan Terdaya Mengungkapkan Rasa
Satu Antara Resah Yang Berjuta
Hadirnya Gerhana Tika Terpancar
Pelangi Yang Indah

Saat Tertawa Berbungakan Duka
Bila Ada Dan Tiada Putus Ditengahnya
Hinggakan Berubah Lumpu Lafaz Semua
Aura Gatra Kata

Monday, October 3, 2011

Perancangan Riadah & Percutian MUNGKIN JADI En Mat..:D

2 Oktober 2011

Tadi jalan2 kat The Curve.. Baru jer balik sejak dari pukul 3.15 pm. Ingatkan nak gi swimming lah kan awal sbb tak tahu nak gi mana2.. Hehe.. Tapi Iyra dok ajak keluar jalan2 sambil tgk wayang..Citer Bini Biniku Gangster..Oklah cerita tu..kalau rasa nak hilang stress dan gelak2..memang recommend lah.. Yelah, boleh jadi terapi lah kiranya.. takkan nak tgk cerita2 berat dan sedih dikala tengah kemurungan.. bertambah stress nanti..

Then lepas tgk wayang..adalah bincang2 pasal aktiviti2 riadah dan juga percutian rombongan cik kiah.. Yelah, kena rancang segera sebelum projek baru kerja menyusul tiba... percutian ni termasuklah di antara aku dan kawan2 dan jugak keluarga.. Banyak jugak aktiviti yang aku nak fikirkan sebelum 2012 ni dan masuk awal 2012 .Antaranya :

1) Sunway Lagoon (Seminggu dua lagi)
2) Air Terjun Tanjung Malim (TBC)
3) Cherating (Bulan November)
4) Pulau Perhentian (TBC tarikhnya..)
5) Langkawi (masa majlis Reza kawen..masa Krismas)
6) Melaka Bandaraya Bersejarah (bersama famili pertengahan Disember).
7) Gathering SMSJ 99 (bulan Feb 2012)
8) Dll..

Wah...banyak betol program.. mcm banyak jer duit aku kan...huhu.. Takper..tahun ni lah nak merasa sementara masih sempat..nak pergi ke luar negara, passport pun aku tak buat lagik.. Untuk merealisasikan program ni..so, mintak tolonglah Cik Iyra Mutalib organize yerk.. Kalau nak suruh aku sepenuhnya....bimbang akan jadi perancangan 'berbual2 di hari minggu'...huhu..

Oklah...rasa nak bajet2 duit ni hah nak buat cuti cuti Malaysia skrg ni..pastu nak carik tarikh sesuai untuk kesemua aktiviti di atas..

Wassalam..

Friday, September 30, 2011

Projek Nak Abess...Hip Hip Hop..:)

30 September 2011

Assalamualaikum wbt..

Dah penghujung bulan September rupanya..esok dah masuk Oktober..Ya Allah, cepatnya masa berlalu..tahun depan aku dah nak masuk angka tettt...

Pagi tadi ada meeting..Biasalah weekly meeting untuk progress project setiap unit.. Minggu ni ganti bos aku lah..dia ada kursus.. Yelah, siapa lagi yang boleh ganti..dalam unit aku..aku ngan dia jer..huhu.. Anyway, aku gembira jugak lah sebab project banyak yang dah selesai..dari 7 tinggal 2 sahaja.. itu pun masing2 dah 92% dan 98% siapnya.. Bos aku mesti tersenyum lebarrr sangat ni.. hehehe.. Insyaallah try lah sebaik mungkin untuk siapkan sebelum 20 Oktober.. Cuma bila dah siap projek, aku terpikir pulak..kerja apa aku nak buat..huhu..

Apapun, kalau projek aku dah setel semua..aku mmg nak mintak bos aku agar aku dpt turun site lah kalau ada apa2 POC (proof of concept) atau ikut SE (Service Engineer) turun padang setelkan masalah.. Bukan ler aku sesaja nak kuar...tapi aku nak tgk orang setel depan mata... ada jugak ilmu baru yng aku belajar dan praktikkan.. kkdg aku ni sedap2 jer suruh org expedite tugas yang diberikan..tapi yang azabnya orang aku paksa tu ler untuk expedite bagi siap on time..kesian kan mereka.. hehe..

Apapun, aku memang banyak benda nak belajar...nak kena belajar dan tahu apa yang unit2 lain buat untuk projek dorg..mana tahu, aku boleh tolong ker kann..Yelah, produk2 yang ada kat TM ni pun aku masih fail lagik...hik hik... Apa taknya, masuk2 terus kena buat kerja.. Skrg ni lah baru rasa lapang nak gi training bagai..

Anyway, tanpa sokongan team2 dan rakan sekerja yang sangat dedikasi dan banyak membantu.. takdelah dapat projek disiapkan on time walaupun naik tercungap2 dorg kena dera..isk isk..sorilah ya... aku pun kena jugak ok..Sabtu dan Ahad aku waktu tu sama jer...apapun, itulah pengalaman paling best lah sbb dari situ aku kenal semua orang walaupun orang selalu ingat nama bapak aku "Hamdan", lebih dari nama aku... rasa nak cekik jer..ahahaha..

Oklah..sampai sini sahaja coretan..wassalam..


Wednesday, September 28, 2011

Tahniah Pidot..

27/09/2011

Assalamualaikum wbt,

Nak tido..tapi tak boleh nak tido sebab running nose..nak melecet hidung.

Alhamdulillah, hari ni aku berjaya habiskan puasa enam pada 27/09/2011. Betul2 2 hari sebelum Syawal melabuhkan tirai. Esok dah tak perlu risau2 lagik..hehe. Boleh makan tengah hari pasni..

Tadi kat opis masa rehat aku layan citer Aku Tak Bodoh, adaptasi dari filem Singapura yang berjudul I Not Stupid. Sejam aku layan waktu rehat..then sambung time2 nak balik..ehehe.. tapi kerja aku kasik setel dulu ok... Quite nice lah citernya..tergelak2 aku sorang diri.. Part sedih tu, sedihlah..yang kelakar tu, memang agak kelakar.. tapi sarat mesej tuh.. Memang recommended untuk anda menontonnya..

Anyway, pada 25/09/2011 adalah majlis perkahwinan sahabat baik aku, Siti Rafidah Arifin bersama dengan suaminya, Syed Yusuf.. Alhamdulillah, dapat jugak aku sampai ke majlis dia ni.. aku memang akan cuba datanglah sebab dialah besfren perempuan yang aku ada sejak dari zaman sekolah rendah, sekolah agama, menengah, universiti dan lepas belajar.. Actually, agak terasa kehilangan dan sedihlah juga sebab lepas ni memang takdelah aktiviti menghantar juadah sempena puasa dan raya setiap tahun..huhu..lama beb kenal. Alhamdulillah, Rafidah diketemukan jodoh dengan pasangan yang sangat baik dan aku percaya dapat membimbing dirinya ke jalan yang diredhai oleh-Nya. Peguam lagik okehhh...:D

Oklah..nak kena masuk bilik jugak walaupun air kat hidung masih tak berhenti... apa kenalah tiba2 jadi mcm ni.. mungkin aku pekena sambal belacan banyak sangat tadi kot Waroeng Penyet, The Curve tadi..

P/S : Syukur alhamdulillah..Allah menduga kita dengan sedikit kesusahan..tetapi didatangkan pula kepada kita berganda2 nikmatnya..Amin. Harap tabah menghadapi setiap yang terjadi ya...

Bersama pengantin Siti Rafidah & Syed Yusuf

Bersama Zanariah & Rozaini

bersama June

with Khiswar..best buddy

with Nazry..


Wassalam..


Friday, September 23, 2011

Gym & Airasia Free Seats!


22 September 2011

Assalamualaikum wbt,

Syukur alhamdulillah..hari ni dah hari kelima aku puasa enam..tinggal sehari jer lagik.. Maybe Selasa depan sambung untuk yang terakhir..Insyaallah..

By the way, sempena Ramadhan dan Syawal ni.. aktiviti menge'gym' dan menghapuskan kalori agak jarang2 sangat aku buat..rasanya mcm hampir tertinggal terus.. ada lah buat sikit2..tapi cuma angkat dumbbell jer.. Lepas jer naik cuti raya, terus berkobar2 nak pergi gym.. fokus aku bukan untuk angkat2 besi tu sgt skrg ni..tapi nak buat cardio..berlari di atas treadmill selama 15 minit aku rasakan mcm 15 jam..huhu... itulah padahnya bila dah lama tinggal kan..stamina jatuh merudum.. nak kembalikan balik, mcm nak kena start dari awal..then berterusan.. kalau tak, memang sia-sia lah..sempot sepanjang masa..

Esok sebelum balik JB, aku akan pastikan sekurang2nya aku akan berada di gym jugak selama 1 jam..tak 1 jam, setengah jam pun jadilah buat aktiviti cardio.. Kalau tak, badan berat semacam jer.. mcm banyak toksin dalam badan ni hahh..

" lenguh tol kaki den buat mende ni..."

Anyway, skrg ni sibuk pasal booking free seats untuk Airasia kan..aku tak pernah lah book online ni..almaklumlah..credit card takde.. Skrg ni tgh nak mencari lokasi2 menarik..mmg murah lah... ada beberapa tempat yang aku nak pergi..Contohnya seperti Krabi, Phuket, Bali..walaupon passport antarabangsa tak buat lagi, tapi aku nak pergi jugakkk.. sebab tiket murahhhh.. aku yang tertekan tngok tiket2 murah!! Takpun aku ingat nak pergi Sabah lah semula..sebab misi nak gi pulau hari tu tak sempat...masa terbatas pulak..cuma dapat gi Kundasang jer..tapi best lahhh.. Sempat lah gi Desa Cattle, Mesilau Nature Park, Tagal Sg Moroli, Sabah Tea, Pasar Filipin...

"cik puan bubu sedang khusyuk makan rumput segar terbaik dari ladang"

"di batu utama menyambut kedatangan di Desa Cattle, Kundasang"

" Lawa kan view kat belakang tuh.."

"merasa jugak posing atas batu ni.."

Oklah, dah pukul 3.00am dah pun.. mabuk laut aku bangun pagi esok nanti..mesti muka sembap jer.. Actually aku nak letak banyak lagi gambar nak2 gambar mutiara yang aku beli kat Pasar Filipin dan kawasan2 sekitarnya..tapi dek kerana broadband ni slow mcm siput..terpaksa lah tunda hari lain je lah..sakit kepala..

Wassalam..





Friday, September 2, 2011

Salam Lebaran 1432 Hijrah.

Assalamualaikum wbt,

Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin dan Salam Kemerdekaan yang ke 54 (kepada yang tak sokong komunis..opps).

Hari ni dah masuk raya yang keempat..raya pertama memang sah sah lah tak menyempat nak berblog.. Ni pun kira menyempat kejap alang2 dah terbuka notebook..kalau tak, tak rajin juga..

Sebenarnya, aku sampai skrg rasa mcm kejap jer..feeling2 raya tahun lepas tak habis lagi..tiba2 dah bertemu raya baru..baju ala2 ketupat tahun lepas punya pun aku tak puas pakai lagi..ni dah ada baju raya baru...sekejapnya masa berlalu..kan.. cuma raya tahun ni agak berbeza sikit lah..terasa sedikit puas (puas banyak kot) sebab dapat adakan apa2 yang tak dapat diadakan pada tahun2 yang lepas.. Tapi kan, ada juga perkara yang aku nak buat tahun ni.. aku tak dapat nak buat jugak.. semuanya disebabkan oleh kekangan masa...

Anyway, nak dijadikan cerita..aku baru jer baik dari 'cherry berry' atau bahasa senang faham, cirit birit.. Actually, aku pernah kena sebelum ni..tapi kali ni agak teruk lah.. nak cerita lebih tu boleh menjatuhkan air muka sendiri pula.. cuma kali ni, maybe kena lebih berhati-hati untuk next raya.. nak makan banyak boleh...tapi kena tgk keupayaan perut tu juga..yelah, baru lepas puasa..perut terkejut orang kata.. aku betul2 tak larat..sampai kat umah orang pun keluar masuk toilet..then, sejam purata dalam 2-3 kali..belum lagi campur waktu tidor...sampai tak leh nak tidor nyenyak..arghhh..suffer...dari aku nak naik 4kg, rasa2 nya susut lagi 4kg..longlainya Allah sajer yang tahu.. hilang segala air dalam badan. takper, ubat sempena raya.

Tadi nak gi klinik amik injection..beberapa klinik pergi penuh pulak dah..klinik panel pulak tak buka2 lagik...last2 pekena pil chik kit teck aun..TERUS SEMBUHH serta merta!!! perghhhhh...terbaik! selamat duit aku..huhu..pasni mmg spare ubat tu je lahhh...

Memandangkan perut dan kepala pun dah berhenti pusing..insyaallah esok nak beraya kat rumah kawan-kawan di JB. Tapi aku terfikir2 juga, rumah siapa yang aku nak pergi esok..ada pun satu dua ..kawan2 aku dah ramai yang berhijrah...dan lagi sedih, aku takde geng beraya..perghhh.. terasa..

Oklah, rasanya sampai sini sahaja.. banyak lagi nak taip..tapi aku pemalas orangnya..cuma untuk tahun depan, kalau aku tak kawen lagi..aku akan prepare jawapan yang standard sebagai perisai soalan2 klise yang berulang2 seperti "Bila nak kawen..?". Tengoklah, kalau aku nak kawen..aku tuntut list hadiah yang aku nak sendiri.. Insyaallah, jodoh kalau dah sampai.. anytime sahaja..

p/s : thanks to Nazry jadi tetamu pertama datang umah aku beraya...


1 Syawal 1432H. Di rumah Taman U, Skudai bersama anak buah, Humairah

1 Syawal 1432H. Di rumah Taman U, Skudai bersama model tak terkenal, Nazry Jaffar...ahaha

2 Syawal 1432H. Di rumah En Johani & Cik Is kat Yong Peng..

2 Syawal 1432H. Di rumah Pak Andak di Rengit, Batu Pahat.

Wednesday, August 10, 2011

Credit Card..akhirnya abes jugak aku bayar kauu..

10/8/2011

Selamat berpuasa semua.!!. (bajet mcm blogger terkenal jer kan..ahh, tak kire)

Alhamdulillah..hari ni aku datang paling awal dalam sejarah ler..sampai dalam kul 6.46 am. Itu tak tambah cari parking lah..betul2 sampai opis kol 7 am. Tetiba pulak aku nak rasa bangga dengan diri sendiri atas pencapaian gemilang ini...ahaha..takper, bangga dengan diri atas pencapaian positif tak kisah kannnn... Agak sukar jugak nak menahan godaan bantal dan tilam empuk selepas bersahur ni.. Tapi berjaya gakkk..:). Cuma kat opis ni, aku still gagal nak beat En Yosman..awal benau datang.. 6.30 dah ada kat opis... tak mampu aku.. Aku dtg kul 7.00 ni pun dah orang ke 5... isk isk..baguih dorg ni..

Oklah, sementara nak menanti kul 8.00 ni..dapatlah update blog. Syukur alhamdulillah..bulan Ramadhan ni banyak perkara yang baik berlaku ke atas aku...dah hampir 90% segala azam pada tahun ni telah pun tercapai...excited sebenarnya..Semuanya dengan izin Allah.. Paling aku rasa gembira sekali bila aku punya kad kredit dah habis bayar..termasuk dalam azam tauuu..hamekkk kau...now, kepala aku dah takde semak samun lagi bila dah buat full settlement semalam...pasni bley lah aku gunakan duit bayar kad kredit ni untuk tujuan saving.. Lagi berfaedah dari bayar caj2 kad kredit bila tak mampu nak bayar penuh.. Actually, kad kredit bukannya tak perlu...agak perlu lah untuk certain2 perkara..cuma bila nak shopping tu, better lah korang guna debit card ya...ehehe..kkdg tak sedar guna credit card..main swipe jer..last2 menjerut leher sendiri.. itulah aku pada zaman2 jahiliyah ketika riang gembira pegang kad kredit.. Sekarang ni, bila wallet aku hilang bersama2 kad kredit tu...aku langsung pulak takde inisiatif nak buat yang baru..huhu...ngeri woooo...kasik relax dulu..kewangan dah betul2 stabil, baru apply card.. skrg ni ni pun guna bila nak buat online purchasing jer..hehe. Yang penting Raya tahun ni kepala dah tak fikir pasal bayar hutang..seronoknyaaaaa..

Bermula hari ni..aku kena disiplinkan diri ler untuk pengurusan kewangan yang lebih teratur..hehe.. dulu main sembarangan jer keluar duit..skrg ni, dengan ada jadual perbelanjaan yang aku baru buat ni..harap lebih firm lah.. Bagus jugak kedekut dengan diri sendiri.. sebab lately ni aku belajar banyak sangat perkara.. semuanya berlaku sebelum Ramadhan...dan aku nampak hikmahnya ketika bulan Ramadhan..Allah banyak bantu aku..Alhamdulillah..Syukur sangat.. Walaupun aku ni tak lah baik, tapi Allah sentiasa mendengar apa yang dimohon oleh hambaNya.. Didatangnya kepada aku beberapa ujian..bukan kerana Allah tidak sayang..tapi Dia mahu aku melihat dan berfikir..Bila aku benar2 sedar dan berazam, didatangkannya pula aku dengan pertolongan yang tak dijangka dan aku sendiri tak sangka.. Mungkin lah org tak nampak aku stress sebab aku tak citer..yelah, perkara bersangkut paut dengan orang kan...

Anyway, kepada individu2 yang selalu bersama dengan aku ketika aku korang nampak macam ada masalah dan susah...aku tak mahu lah cakap waktu senang..terima kasih tak terhingga lah aku ucapkan di atas sokongan yang tidak berbelah bahagi.. Insyaallah, aku akan appreaciate kalian sebaik mungkin dan bantu mana yang mampu...berbanding waktu senang orang yang nak mengendeng dengan kita ni ramai...so, tak tahu mana yang betul2 ikhlas ingin berkawan dengan kita....sometimes bila susah, kita susah nak cakap...dan bila cakap pun mcm mencurah air di daun keladi..itu yang terasa mcm kecik hati.. tapi takper, setiap orang ada cara mereka dan ada juga sebab2 tertentu.. Aku pun sama juga.. pasni mungkin aku dah tak boleh nak berlembut hati dan baik sangat dengan orang lebih2 lagi dok kat KL ni kan..sifat semulajadi aku ni kkdg ni boleh jadi kelebihan dan boleh juga jadi kelemahan utama yang mana memakan diri sendiri..Insyaallah, aku akan cuba atasi sebaik mungkin..

Oklah..dah kul 8.00 am dah..waktu untuk bekerja sudah bermula...sebelum cau, sempat jugak lah aku carik webcam untuk capture gambar aku kat opis...so, takde lah nampak kosong blog aku ni..nak amik gambar lain sbnrnya..cuma kabel hanset lupa pulak nak bawak..tak leh nak transfer..wassalam..

"bolehlah daripada takder.."





Related Posts with Thumbnails