Wednesday, February 22, 2012

Alahan Yang Macam Tak Disangka

Assalamualaikum wbt;

Hari ni dah masuk hari ketujuh paha dan lengan aku masih berbintik2 bagaikan ruam. Pagi tadi baru jumpa doktor meluahkan perasaan mengapa semua ini terjadi..hik hik.. ye ler..tak pernah2 kot..dah masuk 30 tahun barulah tetiba nak ada... Pulak tu ruam tu naik masa waktu malam dan lepas aku balik rumah... Kadang2 tu, aku rasa malas pulak nak balik.. Nasib lah tak kaya raya..kalau tak bermalam di hotel one world je ler .. :P

Dr Mary kat Klinik Zarif tu cakap, bintik2 yang tetiba naik kat badan tu seperti alahan..Katanya, tak kiralah aku dah tua ker, muda ker, dah nak pencen ker, alahan mmg boleh terjadi.. Doktor kata, alahan tak boleh baik, tapi hanya boleh dikurangkan sahaja.. Aku pun sampai skrg tak tahu aku alah kepada apa.. Doktor pada awalnya dia sebut pasal tilam lah..kasik jemur itu tilam, bagi mati itu kuman2 lah.. Huhu..aku nak jemur baju pun tak cukup2 tempat dan pencahayaan ..inikan pulak tilam yang berat itu..so, guna febreeze je ler..

Cuma doktor nasihat, mulai hari ni.. apa2 jer aku makan..aku kena tahu mana makanan yang membuatkan aku rasa gatal2.. Then doktor cakap, bukan faktor makanan... faktor lain seperti penggunaan sabun pun boleh jadi sebab.. mungkin kulit aku yang semakin mulus ni dah tak leh nak menangkis chemical dalam shower gel yang aku pakai skrg.. Kalau betul sebab shower gel, terpaksalah pakai baby johnson lah jawabnya..

Agak sedih lah sbnrnya bila tgk keadaan paha yang tak berapa nak seksi ni..huhu. Then merebak ke pinggang, lengan dan....... Tapi alhamdulillah, hari ni lepas makan ubat doktor tu, dah tak mcm hari sebelum..cuma yang terbaiknya, semua ubat2 tu skrg berada di opis...tak pasal2 aku dah start menggaru semula..apapun, bintik2 tu makin susut lah..kegatalan ja yang masih ada...maybe sblm ni aku tersalah makan ubat...itu yang ternaik semua ruam tuh.. harap esok semakin pulih lah..insyaallah.


Ni ler contoh ruamnya.. teruk kan.. aku pressure beberapa hari tgk bintik2 nih..



4 comments:

  1. Seksa nyerr drumstick itewww.. hahaha...

    ReplyDelete
  2. adeshhhh..
    biasalah..
    sometimes sebab resdung darah..
    ko g sauna la.. hehehe~

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails